sample-ad

Güçlü Sosyal Gelişim Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (GÜÇLÜDER) İzcileri Çanakkale Milli Bilinç Kampı’na katıldı.

 

Türkiye İzcilik federasyonu tarafından 22-26 Nisan 2017 tarihleri arasında organize edilen “Dedeciğim Ben Geldim” temalı Çanakkale Milli Bilinç Kampına Güçlüder 15 izcisi ve 2 lideri ile katılım sağladı. Kamp Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Bigalı köyü yakınlarındaki Kocadere’de yapıldı.

Kampa Güçlüder izcilerinin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli illerinden ve aralarında sığınmacı kampında kalan Suriyeli çocukların da olduğu, Filistin, Lübnan, Gürcistan, Kıbrıs, Bosna Hersek gibi ülkelerden toplam 4 bin 990 izci katıldı.

 

Çanakkale Kara savaşlarının 102. Yıl dönümünde 25 Nisan seherinde top sesleriyle uyanan izciler, o zamanki askerler gibi hamur kızartması ile kırık buğday çorbası içti ve saçlarına kına yaktırarak yola koyuldular. Mehter takımı eşliğinde marşlarla uğurlanan izciler, ellerinde Türk bayrakları, başlarında Enveriye kabalağı ve sırtlarında ‘Dedeciğim Ben Geldim’ yazılı yelekleriyle 57. Alayın yürüdüğü güzergahtan yürüyerek Conkbayırı’na ulaştı. Ardından kamp alanına dönerek kampı tamamlayan izciler memleketlerine döndüler.

 

Çanakkale Milli Bilinç Kampında izcilerimiz atalarımızın vatan, millet ve maneviyat uğruna verdiği destansı mücadeleyi yerinde yaşadılar. Milli manevi duygularla donanarak evlerine geri dönen izci ve liderlerimizi gönülden tebrik ediyoruz.

57. Alay Kimdir?

25 Nisan 1915 tarihinde İngiliz, Fransız ve diğer düşman kuvvetlerinin yaptığı çıkarmada, düşmanların ilerlemesine ve Kocasinan tepelerinin düşman eline geçmesine aynı gün yaptığı çabuk hareket ve şiddetli taarruz ile engel olup aylar süren kahramanca muharebeler yaparak olağanüstü yiğitlik ve yararlılık gösteren, savaşa katıldığı sırada sahip olduğu 49 subay ve 3638 er/erbaşın tamamını şehit vererek de ünlenmiştir.

Yb. Hüseyin Avni Bey’in komutasında bulunan ve aynı zamanda adını dünya tarihine en kahraman alay olarak geçirmiş Türk birliğidir. İtilaf Devletleri’nin Çanakkale’de 25 Nisan 1915’te Kumkale’ye çıkardıkları ilk Anzak birliklerinin karşısına dikilen bu kahraman alay;son askeri şehit olana dek çatışmayı ve vatan toprağını müdafaayı bırakmamış; süngü hücumları ile 20.000 kişilik ANZAK (Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu) birliğine (Australian and New Zealand Army Corps) üç gün süre ile geçit vermemiştir.

Çanakkale Savaşı’nın sonradan elde edilen belgelerine göre İtilaf Devletleri’nin; kendilerine geçit vermeyen bu birliğin büyük bir tümen olduğunu zannettikleri ortaya çıkmıştır.

Bazı kaynaklara göre ise, İngiliz ve Fransız güdümündeki ANZAK birliğindeki askerlerin pek çoğunun, dünyanın öbür ucundan nereye, ne amaçla gittiğini bilmeden toplandıkları ve ne için savaştıklarını dahi bilmedikleri belirtilmiştir.

57 .Alay’ın başta komutanları olmak üzere mevcudunun tamamı 25 -28 Nisan 1915 tarihleri arasında şehit düşmüştür. 57. Alay adına yaptırılan şehitlik, Gelibolu Yarımadası’nda Kanlısırt’tadır.

57. Alay’ın Sancağı ise hâlen Melbourne-Avusturalya müzesinde sergilenmekte olan sancağın tanıtım plâketinde şöyle yazmaktadır:

“Bu Alay Sancağı Gelibolu savaş alanından getirtilmiştir, ama esir edilmemiştir. Türk Ordusu’nun geleneklerine göre bir alayın sancağı, alayın son eri ölmeden teslim edilemez. Bu sancak, sonuncu muhafızın da altında ölü olarak yattığı bir ağacın dalına asılı olarak bulunmuştur. Kahramanlık timsali olarak karşınızda duran bu Türk Alayı Sancağını selâmlamadan geçmeyin.”

 

 

Facebook Comments

Post a comment